• včelí med je nejen chutným přírodním sladivem, je i přínosný pro naše zdraví a imunitu

    včelí med je nejen chutným přírodním sladivem,
    je i přínosný pro naše zdraví a imunitu

CO MOŽNÁ NEVÍTE O MEDU...

Med, sladký lék s antibakteriálními účinky.

Léčivé schopnosti medu jsou opravdu velké. Kromě toho, že je zdrojem energie, reguluje hladinu krevního cukru, léčí kožní onemocnění.

S ohledem na to, že obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou ideálními bojovníky proti oxidačnímu stresu a zánětům, lze předpokládat, že je účinný i proti rakovině a srdečním onemocněním. Protože právě uvedené problémy takové choroby způsbují.

Co nemoc - to jiný med

Na nachlazení, chřipku, kašel, zánět mandlí je nejlepší med lipový, na zánět hrdla a ústní dutiny zase tymiánový, šalvějový, vřesový. Na poruchy trávení, onemocnění žaludku a střevní křeče je nejvhodnější akátový, levandulový, tymiánový, mátový, meduňkový a šalvějový med. Při onemocnění jater a žlučových cest pomůže med mátový či řepkový. Při léčení srdeční neurózy a jiných srdečně-cévních onemocnění jsou nejvhodnější medy s vysokým obsahem éterických olejů: levandulový, kaštanový, kozlíkový, mátový a med jehličnatých stromů. Při nemocných ledvinách a močových cestách pomáhá med akátový a kaštanový, ale i řepkový, levandulový a eukalyptový. 

Léčení medem:

  • nachlazení, chřipka, kašel, zánět mandlí: lipový med
  • zánět hrdla a ústní dutiny: tymiánový, šalvějový a vřesový med
  • poruchy trávení, onemocnění žaludku a střevní křeče: akátový, levandulový, tymiánový, mátový, meduňkový a šalvějový med
  • onemocnění jater a žlučových cest: mátový či řepkový med
  • srdeční neuróza, srdečně-cévní onemocnění: medy s vysokým obsahem éterických olejů (levandulový, kaštanový, kozlíkový, mátový a med jehličnatých stromů)
  • nemoci ledvin a močových cest: akátový a kaštanový med, ale i řepkový, levandulový a eukalyptový

Med by však neměl být podáván dětem do jednoho roku, neboť trávící systémy kojenců se nedokážou poprat s kontaminanty, které by dítěti mohly způsobit botulismus (otravu botulotoxinem, který je produkovaný bakterií Clostridium botulinum).

Tekuté zlato

Jak všichni jistě dobře víte, včelí med je nejen chutným přírodním sladivem, je i přínosný pro naše zdraví a imunitu. Je mnohem zdravější náhradou cukru a patří k těm produktům, které nám příroda dává. Med je skvělým produktem vhodným k potravě i k vnějšímu použití např. v kosmetice. Patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům.

Med je hlavním produktem včely medonosné (Apis mellifera). Dalšími produkty včel jsou dále propolis, vosk, pyl, mateří kašička a včelí jed.

  • Med lipový - Med s typickou vůní a chutí lipového květu. Zůstává dlouho tekutý a působí příznivě na nachlazení a chřipku.
  • Med slunečnicový - Je příznačný svojí ovocně nasládlou chutí a tmavší barvou. Rychle dodá energii.

 

Složení medu

Složení medu

  • Cukry
  • Dextriny
  • Oligosacharidy
  • Voda
  • Bílkoviny
  • Enzymy
  • Inhibin - má antimikrobiální účinek, působí antisepticky
  • Vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
  • Éterické, chuťové a jiné účinné látky
  • Koloidy-ochraňují enzymy při přechodu medu do žaludku
  • Barviva
  • Pylová zrnka
  • Velké množství minerálních látek v proměnlivých malých množstvích (vápník, draslík, fosfor, sodík, chlór, magnezium, železo, síra, křemík, zinek aj.)
  • Včelí mateřská kašička
  • Glikutilfaktor - zužitkovač glukózy
  • 13 biochemicky nejdůležitějších aminokyselin
  • Antioxidanty-látky, které kompenzují nežádoucí účinky volných radikálů, které údajně přispívají k vzniku rakoviny

Zdroj: Babičkina kniha o mede (Stanislava Preclíková Würfl)

Krystalizace medu - přirozený proces zrání

Krystalizace medu - přirozený proces zrání

Krystalizace je běžnou vlastností medu. Není pravdou, že se tak děje z důvodu falšování medu řepným cukrem. Rychlost krystalizace medu je závislá na poměru jednoduchých cukrů v medu (glukózy a fruktózy). Obecně platí, že medy květové krystalizují rychleji s výjimkou akátového medu, který vydrží tekutý i rok. Medovicové na rozdíl od květových krystalizují pomaleji.

A co se zkrystalizovaným medem?

Pokud chcete, aby byl znovu tekutý, vložte uzavřenou sklenici s medem do vodní lázně a pomalu rozehřívejte při teplotě 45 °C, ne více!

Jak skladovat med

Jak skladovat med

Med se skladuje v uzavřené nádobě při ideální teplotě 15–20 °C. Kvalitě medu prospívá skladování v suchu a temnu.

Proč je tak důležité dobře uzavřít víčko od sklenice s medem?

Med je hydroskopický, což znamená, že velmi rychle přijímá vlhkost z okolního prostředí. Pokud tedy necháme med otevřený delší dobu, může dojít ke kvašení. Také je důležité nabírat med čistou lžící, aby se do medu nedostala nečistota.

Jak vytáčíme med

Jak vytáčíme med

Med obyčejně vytáčíme až 5krát za rok v období května-července. Samotné vybírání medu od včel se provádí brzy ráno. Vybíráme zavíčkované rámky s medem, které následně ukládáme do přepravních bedniček. Včelám vracíme prázdné rámky. Vybraný med je nutné rychle převést do medárny, aby nevychladl. Zde nejprve zbavíme rámky víček (vosku, který pokrývá rámek), a poté vkládáme do medometu. Z něj vytéká čerstvý med se zbytky vosku. Následně se med čistí přes síta a skladuje v sudech. Takto vyčištěný med se lahvuje, a v tomto stavu putuje až k vám domů.

Kontakty

Mel Regnum s.r.o.

+420 603 573 758 Ouda Ivan
+420 736 248 681 Oudová Lenka

MORKŮVKY 59
691 72 KLOBOUKY U BRNA

IČ: 04469992, DIČ: CZ04469992
e-mail: mel.regnum@seznam.cz